Paahtopaisti

Kommentoi juttua
Katsottu: 41065 kertaa

Ainekset

Määrä Aines
noin 2 kg:n painoinen naudan paahtopaisti
rouhittua mustapippuria
merisuolaa myllystä
(lihan paistomittari)
(puuvillanarua paistin sitomiseen)

Valmistusohje

Poimi tästä vinkit herkullisen paahtopaistin valmistukseen - ja onnistut. Paahtopaisti vain paranee seuraavaan päivään päästäessä. Käytä paahtopaistin tähteet vaikkapa lounasleivän täytteenä.

1. Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tunti ennen kypsentämistä. Pitempikään lämpenemisaika ei ole pahitteeksi.

2. Jos paisti on kovin litteä tai epäsäännöllisen muotoinen, sido se pyöreämmäksi tulikuumaan veteen kastetulla puuvillalangalla tai lihansitomiseen tarkoitetulla narulla. Kuuma vesi kutistaa langan niin, ettei se kuroudu liian tiukaksi uunin lämmössä.

3. Miedossa uuninlämmössä paistetusta paahtopaistista tulee herkullisemman näköinen, kun sen ruskistaa ennen uuniin panoa. Ruskistaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kuumenna valurautapannu tai -pata kunnolla ilman rasvaa, lisää paisti ja anna lihapalan ruskistua kauttaaltaan.

4. Nosta paahtopaisti uunivuokaan ja hiero sen pintaan reilusti pippuria. Jos haluat maustaa paahtopaistin lisäksi yrteillä tai valkosipulilla, sipaise paahtopaistin pinta ja mausteet öljyllä.

5. Paina paistomittari paahtopaistin paksuimpaan kohtaan. Paahtopaisti kypsennetään miedossa uuninlämmössä eli 100–125°:ssa. Matala lämpö kypsentää paistin tasaisesti meheväksi. Pane liha uuniin keskiosaan ja varaudu vähintään parin tunnin kypsennykseen.

6. Lihanpaistomittari kertoo, milloin paisti on valmista. Jos haluat paistin jäävän hyvin punaiseksi ja veriseksi, ota paisti uunista mittarin näyttäessä 55–57 astetta. Sisältä roosan paistin lämpötila on 60–63 astetta. Miltei kypsä paisti on 65 astetta, täysin kypsä 70 astetta. Jos et omista mittaria, käytä kypsennysajan arviointiin kelloa. Ohjeellinen kypsymisaika 125-asteisessa uuninlämmössä on noin 1 tunti/paistikilo. Paksunmallinen paisti kypsyy luonnollisesti litteää paistia hitaammin. Myös lihan lämpötila uuniin laitettaessa vaikuttaa kypsymisaikaan.

7. Kun paahtopaisti on saavuttanut toivomasi kypsyysasteen, nosta se ison folioarkin päälle. Hiero paahtopaistin pintaan kouran pohjallinen merisuolaa ja kiedo paisti ensin folioon ja sitten paksuun froteepyyhkeeseen tai sanomalehteen. Anna paistin levätä ja tekeytyä 1–2 tuntia. Lepäämisen aikana paistin mehukkuus tasaantuu.

8. Paahtopaisti on hyvä leikata kahdelta reunalta, jotta leikkaussuunta on aina poikkisyin. Muista teroittaa veitsi ennen viipalointia. Ota talteen folioon kertynyt ja paistista leikatessa mahdollisesti irtoava neste kastikkeen tekoa varten.

 

Toimittaja: Taina Salovaara

Kuvaaja: Kristiina Kurronen

Jätä kommentti

Osallistu keskusteluun (1 kommenttia)

punaliha (vierailija) 10.11.2013 18.16

Aivan järisyttävän upea repsepti, en ole koskaan syönyt yhtä hyvää, en ravintolassa, en laivalla, en missään. Upeaa!!!! Mahtavaa, ei voi muuta sanoa, kuin sen, ettei haluaisi jakaa paistia toisten kanssa, vaan syödä sen yksin herkutellen….Ah….

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

Osallistu kilpailuun!

 

 

Makuja maailmalta

 

Tunnetko sienet? Tee testi!

 

Mitä ruokaksi jauhelihasta?

 

Paras kotiruoka -kilpailu

Ruokakeskusteluissa

  • Lisuke

    Ihmisellä on aivolisäke ja umpilisäke, mutta se, mitä syödään aterialla, on LISUKE. Tätä eivät tiedä......

  • Riisipuuro

    Hei, kysymys siis kuuluu, voiko riisipuuroa pakastaa? Tuli tehtyä vähän liikaa pariksi päiväksi...

  • Pannaria

    Hei! Nyt tarvitsisin pannukakun reseptin. Sellainen paksu, mehevä, ei liian makea pannari olisi m......

  • G: Mitä kiellettyä ruokaa kaipaat?

    Olen vehnäallergikko ja ikävöin eniten Pälkäneen perunalimppua, tuoretta ranskanleipää ja lakua.