Kermainen lohikeitto

Ainekset

Määrä Aines
1 kg huippuluokan keittoperunoita
1 kg nahatonta lohi-, järvilohi- tai taimenfileetä
2 l itse tehtyä kalalientä
1 laakerinlehti
10 maustepippuria
kourallinen hienonnettua tilliä
5 ohuiksi siivuiksi leikattua salottisipulia
2,5 dl kuohukermaa
reilu nokare voita
merisuolaa

Valmistusohje

Leikkaa perunat ja kala samankokoisiksi 2x2 cm:n paloiksi. Kaada kalaliemi suureen kattilaan ja lisää silputtu sipuli, mausteet ja suola. Keitä viitisen minuuttia. Lisää seuraavaksi perunakuutiot ja keitä niitä kymmenen minuuttia.

Lisää seuraavaksi kalapalat ja keitä niitä hyvin hiljaisella lämmöllä viisi minuuttia.

Tarkista suola ja lisää lopuksi keittoon kerma ja anna kiehahtaa. Sekoita sen jälkeen keittoon voi ja ripottele pinnalle tillisilppua. Tarjoile voilla voidellun ruisleivän kera.

Keittoon saa lisämakua mausteilla. Kokeile kaprista, oliivinviipaleita tai venäläisen suolakurkun palasia. Kainuulaiseen lohikeittoon kuuluu raaka silputtu sipuli, joka antaa mukavan terävän vivahteen rasvaiseen lohikeittoon. Valkosipulin ystävä voi laittaa 4–8 kuorimatonta valkosipulinkynttä liemeen keittämisen alkuvaiheessa vartin ajaksi, jolloin ne antavat hienon valkosipulin aromin.

Pieni ripaus cayennenpippuria keiton pinnalla antaa sekin säväyksen. Mutta mausteiden kanssa on syytä olla varovainen, jottei kalan oma hieno maku peity liikaa. Mausteiden pitää korostaa kalan ja kalaliemen makua, ei peittää sitä.

Toimittaja: Juha ja Joakim Jormanainen

Kuvaaja: Jorma Marstio

Jätä kommentti

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

Grillausvinkit

Dansukker jäätelöohje

 

Paras kotiruoka -kilpailu

Ruokakeskusteluissa