Jouluinen hirvipaisti

Jouluinen hirvipaisti 

vähintään vuorokausi
Keskitaso

Ainekset

3-4 kilon hirvipaisti
6 sipulia
1 pullo punaviiniä tai vahvaa höyrytettyä, sokeroimatonta mustaherukkamehua
4 appelsiinia
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä

mausteseos:

1 rkl kanelia
1 rkl kardemummaa
1 rkl neilikkaa
1 rkl inkivääriä
1 rkl mustapippuria
1 rkl kuminaa
2 tl suolaa

kastike:

2 dl paistolientä
1 rkl sokeria
1 dl vettä
2 dl punaviiniä tai herukkamehua
50 g voita
(1 dl pakastemustaherukoita tai -vadelmia)

Valmistusohje

Varaa lihan kypsennykseen aikaa. Ota pakastettu liha sulamaan jo aamulla. Anna valua ritilän päällä huoneenlämmössä ja pistä seuraavaksi yöksi uuniin hyvin peitettynä. Kypsennä matalassa lämmössä.

Siis näin: Sekoita mausteet huhmaressa ja hierrä karkeaksi rouheeksi. Hiero mausteet lihan pintaan.

Kytke uuni 150-asteiseksi. Aseta uunipannulle tai korkeareunaiseen uunivuokaan tai pataan kuoritut sipulit, halkaistut, pestyt appelsiinit ja maustein höystetty paisti. Pane paistosastia uuniin puoleksi tunniksi. Paisti saa aavistuksen verran paahtua pinnaltaan.

Laske uunin lämpö 100 asteeseen. Valuta paistille viini tai herukkamehu ja öljy. Peitä paisti foliolla tai kinkunpaistopussilla. Jos omistat kookkaan kannellisen padan, peitä pata kannella. Aseta paistiastia uunin alaritilälle. Anna hautua 12 tuntia liemessä mausteineen.

Valuta liemi talteen. (Pakasta ylimääräinen liemi.) Anna paistin jäähtyä hiljalleen ja leikkaa hiukan jäähtyneenä. Mittaa kastiketta varten paistoliemi kattilaan, lisää sokeri ja vesi sekä punaviini ja keitä lientä hiukan kokoon. Lisää voi ja sekoita kastike tasaiseksi ja tarjoa kastike kuumana, mahdollisesti marjoilla somistettuna.

Vinkki:

Vahva kastike tallentaa paistoliemen mausteisen, jouluntuoksuisen aromin. Mieto kasvisterriini, kuivatut palsternakkalastut ja sienijauheella maustetut uuniperunat seuraavat metsän kuningaspaistia alamaisen kunnioittavina.

Tunnisteet

Sesongit ja teemat:
Ruokavalio:
Ateriatyyppi:
Raaka-aineet:

Avainsanat