Sloppy Joe härkiksestä

Tutustuin itse Sloppy Joe nimiseen ruokaan muutama vuosi sitten työreissulla syvällä Mississipin perukoilla. Kyseessä on hvyin perinteikäs, jopa vanha jauheliharuoka. Meidän onneksi hyvän Sloppy Joen voi valmistaa esikuvansa makumaailmaa mukaillen myös härkiksestä.

härkis-slappy-joe

Sloppy Joen alkuperä on unohtunut jo aikoja sitten historian hämärään. Totta kuitenkin on se, että suuren laman aikoina ravintoloissa myytiin ”loose meat sandwhicheinä” tunnettuja leipiä. Sitä ennen vastaavia herkkuja oli jo ollut keittokirjoissakin, näiden nimet viittasivat kuitenkin kreolilaiseen ja espanjalaiseen keittiöön.

Ruoan idea on yksinkertainen, hauduttamalla sakeutettu kastike syödään paahdetun tai paahtamattoman leivän kanssa. Mitä hötömpää leipä on, sen paremmin kastike siihen imeytyy.

Itselleni Sloppy Joe esiteltiin Sloppy day:nä – tuttavallisemmin ”Släppynä”. Sloppy day oli, tai on varmasti edelleenkin päivä jolloin työpaikalla valmistetaan iso padallinen hyvin maustettua jauhelihakastiketta. Oikeastaan kyse on nyyttikesteistä, yksi tuo tomaatit, toinen lihan, yksi leivät – ja joku onneton joutuu vahtimaan ettei kastike pala pohjaan. Tämä kastike nautitaan sipsien, ja/tai bataattiranskalaisten ja salaatin kera.

Kun kysyin syytä ruoan kieltämättä erikoiselle nimelle, sain vastaukseksi mm. ”good sloppy is like slap to your face”, tai ”slop” on ääni joka kuuluu kun kastike tippuu syöjän syliin, tai syötyään ”jokainen Joe” näyttää sottaiselta eli slopylta. Myös joka toisen isoisän nimi oli ollut Joe…ja tämä kyseinen Joe tiesi sen ainoan ja oikean reseptin tälle ruoalle.

Sloppy Joe härkiksestä

  • 1 pkt härkistä
  • 2-3 dl vettä
  • 1 sipuli
  • 1 suippopaprika
  • 1/2 tlk tomaattimurskaa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 2 rkl savupaprikajauhetta
  • 1 rkl nestesavua
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • (1 ancho ja/tai chipotle silppuna) – voit jättää poiskin jos et saa näitä käsiisi.

Lisäksi:

  • paahtoleipää tai sämpylöitä
  • öljyä paahtamiseen.

Silppua sipuli, suippopaprika ja valkosipuli. Kuullota oliiviöljyssä, varo polttamasta valkosipulia. Lisää savupaprikajauhe, mujstapippuri, tomaattimurska ja mahdollinen ancho ja chipotle. Lisää sitten suola, nestesavu ja 2 dl vettä. Hauduta n. tunnin ajan miedolla lämmöllä.

Murustele ja sekoita härkis kastikkeeseen. Härkis imee tässä vaiheessa nesteen lähes kokonaan. Lisää lopuksi n. 1 dl vettä, tai niin että sloppy on aavistuksen valuvaa.

Pirskottele leivän leikkuupinnan päälle öljyä. Paahda nopeasti uunissa grillivastuksen alla.

Kaada leivän päälle mieluummin liikaa kuin liian vähän härkiksestä tehtyä kastiketta. Lisukkeeksi sitten sipsejä tai bataattiranskalaisia.

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *