Keittokirjat testissä: Josen meze – Libanonin herkut

Josen meze – Libanonin herkut on rustiikkinen, rehellinen, värikäs ja täysin vastustamaton ruokakirja, joka johdattaa lukijansa ruokamatkalle läpi vivahteikkaan ja moniulotteisen Libanonin. Matkaoppaana toimii Suomessa asuva mutta Libanonissa syntynyt ja kasvanut keittiöpäällikkö Joseph Youssef.

Josen Meze

Libanonilainen ruoka on tullut suomalaisille tutuksi lähinnä kebabin ja muun streetfoodin sekä mezejen muodossa. Libanonilainen ruokakulttuuri on kuitenkin paljon muutakin; monituhatvuotista ruokaperinnettä, yhteisöllisyyttä, tuoreita raaka-aineita, kauden mukaisia kasviksia, roppakaupalla yrttejä ja mausteita, sekä sukupolvelta toiselle siirtyviä reseptisalaisuuksia. Josen ja kumppaneiden mukana lukija pääsee kurkkaamaan niin libanonilaiseen kotikeittiöön kuin huippuravintoloiden sisään. Istahdetaan isoäidin vierelle aamiaislettujen paistoon, mennään mukaan kalaretkelle ja mustekalanpyyntiin, kuljetaan maustekauppojen kautta viinitilalle ja katuruokakojuille.

Josen meze on kiehtova ja kokonaisvaltainen läpileikkaus libanonilaiseen ruokaperinteeseen. Samojen kansion väliin on koottu Josen perheen rakkaimmat reseptit, libanonilaisten ravintolakokkien vinkkaukset ja katuruokien kunkut. Tutumpien Lähi-idän ruokien, kuten hummuksen, tabboulehin ja viinilehtikääryleiden lisäksi kirja sisältää kattavan kokoelman reseptejä ruokiin, joista et varmasti ole koskaan kuullutkaan mutta joita varmasti haluat koettaa. Rehellisen kauniit kuvat ja taianomaiset tarinanpätkät maalaavat kuvaa pienimuotoisesta ruokaparatiisista. Aromaattiset annokset voi melkein haistaa ja maistaa mielessään.

Josen meze - Libanonin herkut

Josen meze on äärettömän mielenkiintoinen ja mukaansatempaava ruokaopus, jota voi lämpimästi suositella kokeilunhaluisille kotikokeille sekä kaikille, joiden sydäntä lähellä Lähi-idän ruokakulttuuri on. Kirja toimii paitsi inspiraationlähteenä keittiön puolelle, myös eräänlaisena matkailumainoksena Libanoniin – myönnän, että kirjan lukeminen aiheutti itsessäni täysin yllättävän ja akuutin matkakuumeen päästä konkreettisesti tutustumaan kirjan kiehtovaan maailmaan.

Poimin kirjan resepteistä kokeiluun ensimmäisenä kanashawarman – syystä että kyseistä ruokaa on tullut kerran jos toisenkin haettua lähikebabpaikasta. Ankeasta kuvasta huolimatta oli oikeasti todella hyvää! Kanan lisäksi tortillaletun sisään päätyi pinaattia, tomaattia, munakoisoa, korianteria, valkosipulijogurttia sekä tomaattikastiketta. Kirjassa suositellaan väliin laitettavaksi esimerkiksi hummusta tai baba ganoushia.

Kanashawarma kirjasta Josen meze

Kanashawarma

500 g kananrintafileitä
4 pitaleipää (tai tortillalettua)

Marinadi:

0,5 dl soijakastiketta
2 tl valkosipulijauhetta
1,5 dl valkoviiniä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
0,25 tl chilijauhetta

Valmista marinadi yhdistämällä kaikki raaka-aineet keskenään. Sivele marinadi fileisiin ja anna marinoitua vähintään kolme tuntia, mutta mielellään yön yli. Valuta ylimääräinen marinadi pois. Paista rintafileet pannulla tai kypsennä uunissa (200 asteessa noin 15 minuuttia). Kääri täyte pitaleivän väliin ja nauti.

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *