Keittokirjat testissä: Vegaanin keittiössä

Vegaanin keittiössä on Chocochili-blogistakin tutun Elina Innasen toinen keittokirja. Nimensä mukaisesti kirjan kaikki reseptit ovat vegaanisia, mutta tässä on opus, johon sekasyöjänkään ei kannata jättää tutustumatta!

Vegaanin keittiössä

Kerman ja voin kanssa läträtessä on helppo tehdä herkullista ruokaa. Mutta entäpä kun nämä raaka-aineet ovat kokonaan kiellettyjä?

Vaikka omastakin elämästäni hurahti yli kymmenen vuotta kasvissyöjänä, myönnän, että vegaaniruokavalio on aina kuulostanut omaan korvaani jokseenkin hankalalta. Innasen kirja todistaa kuitenkin jo ensimmäisiltä sivuilta lähtien, ettei vegaaniruokavaliossa ole todellakaan kyse jatkuvista kompromisseista ja jäljittelystä – ja että tällainen asioista luopumisen ajattelumalli on jo lähtökohtaisesti ihan väärä.

Kirjaa selatessa unohtaa kokonaan, että reseptit ovat kauttaaltaan vegaanisia. Reseptit ovat kekseliäitä ja houkuttelevia juuri sellaisenaan, ja veikkaanpa, että niihin on kenen tahansa helppo tarttua.

Vegaanin keittiossa

Vegaanin keittiössä -kirjan reseptien keskiössä ovat paitsi terveellisyys ja ravitsemuksellisuus, myös herkullisuus, vaivattomuus ja edullisuus. Hyvän ruuan ei tarvitse maltaita, ja kirjan ruokafilosofia perustuukin pitkälti sesonkiajatteluun sekä erinäisten kasviproteiininlähteiden hyödyntämiseen. Reseptiikka on tukevasti ajan hermolla, ja kauden kasvisten oma hieno maku saa rauhassa loistaa pääosassa. Vegaanin keittiössä tarjoaa ravitsemuksellisesti täyspainoisia reseptivinkkejä niin pieneen ja isoon nälkään kuin leivontaan ja herkutteluunkin. Johdatusta 2010-luvun kasvissyönnin maailmaan siivittävät kauniit, tyylikkäät ruokakuvat.

Innasen kirjaa voi suositella tasapuolisen lämpimästi kaikille kasvis- ja sekasyöjille uusien ideoiden ammentamiseen. Sekasyöjäkin nimittäin huomaa miettivänsä mistä edes aloittaa, kun haluaisi kokeilla suurin piirtein kaikkea? Itse sujautin ensimmäiset kirjanmerkit tomaatti-kikhernekeiton, maa-artisokka-pinaattikeiton sekä avokado-pähkinäpastan reseptien väliin. Ensimmäisenä niistä toteutin paahdetun tomaatti-kikhernekeiton, jonka resepti löytyy alta.

paahdettu kikherne-tomaattikeitto

Paahdettu tomaatti-kikhernekeitto

  • noin 1 kg kypsiä tomaatteja
  • 1 punainen tai oranssi paprika
  • 1 iso sipuli
  • 3 isoa valkosipulinkynttä
  • 1/2 tl suolaa
  • 3 dl keitettyjä kikherneitä
  • 1 dl kookosmaitoa
  • noin 3 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • (2 tl chilitahnaa)
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • ripaus sokeria
  • mustapippuria myllystä

Vuoraa uunipelti foliolla. Halkaise tomaatit. Poista paprikasta siemenet ja lohko se neljään osaan. Kuori sipuli ja leikkaa se neljään osaan. Kuori valkosipulinkynnet. Pane kasvikset kuori ylöspäin uunipellille ja ripottele pinnalle suolaa. Paahda kasviksia 225 asteessa grillivastuksen alla noin 10 minuuttia tai kunnes niiden kuoret ovat mustuneet. Anna kasvisten jäähtyä ja poista sitten mustuneet kuoret.

Pane paahdetut kasvikset sekä kaikki loput aineet kattilaan ja soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Kuumenna keitto. Tarkista suola. Koristele keitto halutessasi tuoreilla basilikanlehdillä ja tilkalla kookosmaitoa.

Kuvat: Readme ja Pippurimylly
Resepti kirjasta: Vegaanin keittiössä – Parempaa arkiruokaa kasviksista, Elina Innanen (Readme) 

Avainsanat

Kommentit

Kiitos kauniista sanoista! Ihanaa kuulla, että kirja on ollut mieleinen 🙂

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *