Keittokirjat testissä: Suloiset suolaiset

Leipuri-kondiittorina, leivontabloggaajana ja oman leivontatarvikeyrityksen pyörittäjänä tunnetuksi tullut Ulla Svensk on ehtinyt kirjoittamaan ja toteuttamaan jo useita leivonta-aiheisia kirjoja.

Suloiset suolaiset on yksi niistä ja muista Svenskin kirjoista poiketen se keskittyy pelkästään suolaisiin leivonnaisiin.

Ulla Svensk: Suloiset suolaiset

Tämä suolaisten herkkujen aarreaitta pitää sisällään neljä kategoriaa: voileipäkakut, suolaiset piirakat, pikkusuolaiset ja paistetut kakut. Sisällöstä on löydettävissä niin perinteisiä herkkuja kinkkuvoileipäkakusta broileripiiraisiin, kuin hieman erikoisempiakin tekeleitä. Miltä sinusta kuulostaa esimerkiksi mango-juustopiiras, parmankinkkugrissinit tai broileritötteröt? 

Voileipäkakkuihin on perehdytty kirjassa reilulla otteella ja hyvä niin, sillä voileipäkakun valmistuksella on haastava maine. Kakun suunnittelu, ainesten yhteensopivuuden pohtiminen, täyttö, tiivistys ja koristelu saattavat aiheuttaa lievää paniikkia tottuneessakin leipurissa, mutta turhaan. Svenskin kirjassa käydään vaihe vaiheelta läpi voileipäkakun valmistuksen yksityiskohdat. Syyniin pääsevät muun muassa erimuotoisten voileipäkakkujen toteutus, kostutus sekä täytteiden valinta ja mikä parasta: sen sijaan, että kirja opastaisi leipäostoksille lähikauppaan ja neuvoisi ainoastaan kerrosten asettelussa, sen sivuilta löytyy useita reseptejä erilaisten leipien valmistukseen. Tämä on oikea suunta kohti onnistunutta ja aidosti itse tehtyä voileipäkakkua.

Ulla Svensk: Suloiset suolaiset

Svensk on tunnettu taidokkaana kakkujen koristelijana ja Suloiset suolaiset todistaa, ettei tuo taito rajoitu ainoastaan makeisiin fantasiakakkuihin. Kirjassa viimeistellään koristein upeasti niin lihapulla-mozzarellakakku kuin savusiikaleivoksetkin. Kirjasta kannattaa ehdottomasti hakea ideoita myös omiin koristelutottumuksiinsa tai niiden puutteeseen. Esimerkiksi helppojen tomaattiruusukkeiden teko on hyvä keino tuoda koreutta suolaisiin kakkuihin.

Kirjan fonttikoossa ei ole säästelty, mikä miellyttää varmasti heikkonäköisempiä henkilöitä. Koska reseptit ovat yksinkertaisia, ne mahtuvat helposti yhdelle sivulle suuresta fonttikoosta huolimatta. Muutamissa resepteissä on huomioitu vähähiilihydraattisen, munattoman ja gluteenittoman ruokavalion noudattajat.

Yksi asia minua kuitenkin mietityttää. Se asia on perunamuusijauhe, joka muutamassa reseptissä mainitaan käytettäväksi leivonnaisen pohjataikinassa. Tällä on varmasti haettu ennen kaikkea helppoutta ja ajan säästöä, mutta suosittelen kuitenkin tutustumaan muusijauheen tuoteselosteeseen ennen sen käyttöä.  Perunamuusin voi valmistaa itsekin ihan oikeista perunoista, jotka pestään, kuoritaan, keitetään ja soseutetaan. Aikaa menee varmasti enemmän, mutta lopputulos on takuulla maukkaampi ja perunaisempi kuin mitä yksikään jauhepussi voi tarjota.

Ulla Svensk: Suloiset suolaset

Testiini päätyi Ulla Svenskin meetvurstipiirakan resepti. Meetvurstia käytin ohjeesta poiketen 200 g ja paprikaa viipaloin puolikkaan sijasta yhden kokonaisen. Meetvurstipiirakka keräsi maistajiltaan pelkästään kiitosta.

Meetvurstipiirakka

Pohja:
100 g voita
50 g juustoraastetta
1 ½ tl suolaa
½ dl ruokakermaa
2 ½ dl vehnäjauhoja

Täyte:
150 g crème fraichea
1 kananmuna
1 tl timjamia
150 g meetvurstia
pala purjoa
½ vihreää paprikaa
ripaus mustapippuria

  1. Sekoita pehmeähköön voihin keskenään sekoitetut kuivat aineet, juustoraaste ja ruokakerma.
  2. Anna taikinan levätä jääkaapissa puolen tunnin ajan.
  3. Kauli taikina pyöreään, halkaisijaltaan 28 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  4. Sekoita crème fraiche, kananmuna ja timjami keskenään, levitä seos pohjan päälle.
  5. Leikkaa meetvursti suikaleiksi ja ripota palat päälle.
  6. Leikkaa purjo suikaleiksi, kuullota hieman öljyssä pannulla ja lisää suikaleet piirakkavuokaan.
  7. Leikkaa paprika pieniksi paloiksi ja ripottele vuokaan. Lisää pinnalle mustapippuria.
  8. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 25–30 minuuttia tai kunnes piirakka näyttää kypsältä.

 

Teksti: Jenni Viljalinna

 

Ulla Svensk: Suloiset suolaisetUlla Svensk
Suloiset suolaiset
Otava
114 s.
ISBN 9789511256977

 

 

 

 

 

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *