Keittokirjat testissä: Kale – Kaikkea hyvää lehtikaalista

Lehtikaali on parin viimeisen vuoden aikana suorastaan rynninyt suomalaisten ruokapöytiin. Muistan, kun vielä jokunen vuosi sitten ihmettelin jenkkiläisissä ruokablogeissa tiuhaan esiintyvää kalea, ja jouduin googlettamaan mikä on oikein homman nimi. Ja sen jälkeen toki skippaamaan kaikki kale-reseptit, kun eihän meillä sellaista saanut… Nykyisin tilanne on todellakin eri, ja lehtikaali kuuluu vähintäänkin jokaisen keskikokoisen ruokakaupan vakiotarjontaan. Hyvä esimerkki on lähikauppani, josta yhtäkkiä saa lehtikaalia niin pussissa, ruukussa kuin baby-versionakin.

Siellä missä ruokavillitys, siellä myös aiheelle omistettuja keittokirjoja. Yksi kotimaista tuotantoa oleva lehtikaalireseptejä tarjoava opus on Salla Korpelan Kale – Kaikkea hyvää lehtikaalista.

Kale-kirjan kansi

Oma mielikuvitukseni on turhan usein loppunut kesken lehtikaalin kanssa. Kaikki vähänkin ruokatrenditietoiset tietävät, että tästä voimavihanneksesta saa oivallisia sipsejä, ja että se sopii hyvin salaatin ja smoothien joukkoon. Keiton, munakkaan ja pastan joukossa olen myös sitä kokeillut. Mutta mihin kaikkeen muuhun lehtikaali oikein taipuu?

Kirjan luettuani voin kertoa, että ihan mihin tahansa. Kirjan resepteissä lehtikaali nimittäin sujahtaa sulavasti muun muassa lettujen, quesadillojen, piirakoiden, peston, lasagnen, pyttipannun, pizzan ja wokin joukkoon. Myös esimerkiksi kiinalaiset chow mein -nuudelit ja intialainen kormacurry saavat lisäpontta lehtikaalista. Kysymyksenasettelun tulisi olla suorastaan päinvastainen: mihin ruokaan lehtikaali muka ei sopisi?

Aukeama Kale-kirjasta

Kale – Kaikkea hyvää lehtikaalista sisältää reseptejä sekä pikaisiin että vähän hifimpiin lehtikaaliruokiin. Lisäksi opus sisältää napakan tietopaketin lehtikaalista yleisesti, sen maailmanhistoriasta, viljelystä ja säilytyksestä. Superfood-luokitus ei ole lehtikaalin kohdalla ihan turha: se sisältää peräti 35 % proteiinia ja enemmän rautaa kuin naudanliha, kaikkien muiden antioksidanttien ja hivenaineiden lisäksi.

Lehtikaalin sydänystäville tämä kirja on siitä näppärä, että se kokoaa yksien kansien väliin vallan mainion kattauksen erilaisia lehtikaalireseptejä. Toisaalta nekin, jotka eivät lehtikaalista niin välitä, inspiroituvat varmasti hieromaan tuttavuutta lehtikaalin kanssa. Alla on esittelyssä yksi kirjan resepti – risottofani aloittaa reseptien testailun tietenkin lehtikaalirisotosta.

Lehtikaalirisotto

Lehtikaalirisotto

nokare voita

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl risottoriisiä

4 dl kanalientä

2 dl valkoviiniä

100 g lehtikaalia

1 dl parmesaaniraastetta

1 dl ruokakermaa

suolaa ja mustapippuria

tarjoiluun:

parmesaanilastuja

Silppua sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota niitä paksupohjaisen kattilan pohjalla muutama minuutti voissa. Lisää riisi ja kuullota muutama minuutti lisää. Kaada kuumaa kanalientä ja valkoviiniä kattilaan vuorotellen vähän kerrallaan ja sekoittele. Puhdista lehtikaali, poista ruoti ja silppua. Kun riisi on melkein kypsää, lisää lehtikaalit joukkoon ja anna kypsyä vielä muutama minuutti. Lisää lopuksi parmesaani ja kermaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele parmesaanilastuilla.

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *