Juhlat

Rapujuhlien kattaus

Kaunis ja toimiva kattaus viimeistelee onnistuneet rapujuhlat. Ravuilla herkuttelu sujuu rennosti, ja sekä isäntäväki että vieraat voivat keskittyä juhlista nauttimiseen, kun kattaus on suunniteltu huolella ja pöydästä löytyvät kaikki tarvittavat tykötarpeet.

Rapujuhlien kattausta suunnitellessa on hyvä muistaa, että rapuja syödään sormin, mikä on sotkuista puuhaa, ja herkutteluun liittyy liuta perinteitä, joihin osa vieraista saattaa törmätä ensimmäistä kertaa.

Muistilista rapupöydän kattajalle

  • Varaa jokaiselle vieraalle oma paperinen tai kankainen rapukauluri ja ruokaliina, joilla suojataan vaatteet.
  • Kata rapupöytään lisäksi runsaasti lautasliinoja sormien pyyhkimistä varten.
  • Kata jokaiselle ruokailijalle pieni vesikulho, jossa voi huuhtaista sormet syönnin lomassa. Veden lisäksi kulhoon voi laittaa vaikkapa sitruunan- tai limenviipaleita sekä mustaherukanlehtiä.

  • Varaa pöytään myös muutama astia perkeille ja käytetyille servieteille.
  • Valitse rapulautasiksi mielellään niin suuret lautaset, että niille mahtuvat hyvin sekä ravut että perkeet.
  • Kata kaikille ruokailijoille rapuveitsi, jonka teräosassa on reikä saksien pään katkaisemista varten.

  • Kata rapupöytään lasit tarjottavien juomien mukaan: vesilasien lisäksi tarvitset todennäköisesti ainakin viini-, olut- ja snapsilasit.
  • Tarjoile keitetyt ravut yhdeltä tai useammalta isolta tarjoiluvadilta, jolta vieraat ottavat rapuja itse.
  • Kata rapujen lisäksi pöytään tarjolle runsaasti paahtoleipää, voita ja tillisilppua.

  • Varaa rapuvateja, tillikulhoja, voiastioita ja leivänpaahtimia useampi, etenkin jos vieraita on paljon.
  • Huomioi myös vieraat, jotka eivät syö rapuja. Heitä varten kannattaa varata jotain muuta askartelua vaativaa tarjottavaa, kuten keitettyjä latva-artisokkia, herneenpalkoja tai maissintähkiä.

Ravut ovat kattauksen kruunu

Tillillä koristellut, herkullisen punaisena hehkuvat ravut ovat itsessään näyttävä pöytäkoriste, ja ansaitsevat kunniapaikan rapupöydässä, joten muiden somisteiden kanssa kannattaa olla maltillinen.

Rapupöydän koristeeksi voi ripotella vaikkapa tillinoksia ja -kukintoja, muutaman värikkään kukan, pari mustaherukan tai pihlajan oksaa tai muita luonnonantimia.

Perinteinen rapukattaus on tietysti punavalkoinen ja rapuaiheisella rekvisiitalla somistettu, mutta toki rapujuhlien kattaus voi olla vaikka minimalistisen mustavalkoinen.

Rapujuhlissa raikaavat usein juomalaulut, joiden sanoista kootut pienet laulukirjaset ovat oivallisia pöytäkoristeita.

Värikkäät lyhdyt, tuikut ja kynttilät luovat loppukesän tummiin iltoihin tunnelmaa, viltit ja huovat lämmittävät, jos juhlat järjestetään ulkona.

Lue myös:

Näin keität ravut

Helppo rapujuhlien menu

Kuvat: Jorma Marstio

Avainsanat

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *