2011 Marcel Lapierre Morgon

Jos ainoa kokemus Beaujolais’sta on nuori hiilidioksidimenetelmällä (macération carbonique) valmistettu Nouveau niin tällöin olisi syytä hankkia pullo Marcel Lapierren Morgonia ja muuttaa käsitystä miltä Gamay'n kuuluisi maistua.

Kyseessä ei ole nopeasti saman vuoden sadosta pullotettu tutti frutti -litku vaan alueen korkeimman apellaation, Beaujolais Cru'n, pullote. Yhtenä kymmenestä Beaujolais Cru’na, Morgon on yleisesti tunnettu erittäin laadukkaista, rakenteeltaan silkkisistä ja hyvin kypsyvistä viineistä. 100 % Gamay voi tosiaankin olla muutakin kuin joka syksyinen ovelalla markkinointikikalla myytävä banaanivinkku.

Marcel Lapierre otti haltuunsa perheensä omistuksessa olleen viinitalon 1973, mutta täydellinen suunnan muutos tapahtui 1981. Muutoksen takana oli Jules Chauvet, joka jo kemikaalisten lannoitteiden saapuessa 1950-luvulla puhui naturaaliviinien puolesta. Hän vaali paluuta vanhoihin viinin viljely- ja valmistusmenetelmiin, johon lukeutui vanhojen köynnösten käyttö, synteettisten rikkaruohomyrkkyjen tai torjunta-aineiden välttäminen, tiukasti valikoidut rypäleet, minimalistinen rikkidioksidin lisääminen sekä chaptalisoinnista pidättäydytymiseen. Vuosi 2010 oli Marcelin viimeinen. Hän kuoli juuri sadonkorjuun päättyessä muuttaen ikuisiksi ajoiksi käsitystä Beuajolais’sta. Mathieu jatkaa upeaa työtä, jonka hänen isänsä pani aluilleen.

2011 Lapierre Morgonia maistaessa sokkona voisi kuvitella sen olevan laadukas Burgundin kyläviini. Viini ei ole vain pelkkää konsentraatiota ja täyteläisyyttä, kuten huippuvuodeksi noussut 2009 vaan 2011 hurmaa puhtaudella ja raikkaudella. Tuoksussa on viekoittelevaa villiä vadelmaa, mansikkaa ja puolukkaa sekä päihdyttävää kukkaisuutta. Maku on silkin pehmeä, jossa marjaisuus, kukkaisuus ja mineraalisuus ovat hyvinkin pinnassa. Viinissä on Viinipirua lainatakseni sitä jotain ”nautiskelijan hakemaa esoteerista kulautuskarismaa (sitä jotain, mikä käskee ottamaan uuden kulauksen)”.

Vaikkakin viiniä lipittää suurella sydämellä nyt jo niin muutaman, miksei yli viidenkin vuoden kellarointi tulee tekemään sille ihmeitä. Viinin kulauttelee helposti ihan sellaisenaan, mutta viini marjaisuus korostuu etenkin poronkäristyksen kanssa ja sitä komppaa erinomaisesti käristyksen kanssa tarjoiltava puolukkahillo. Pullo lähtee Noble Wine’sta uskomattomaan alle 16e hintaan. Mainitsinko, että samaisesta nettikaupasta saa myös aikaisemmin hehkutettuja Pierre Gononia ja Immich-Batteriebergiä.

10.9.2012 klo 18:46

Mige

Jätä kommentti

Osallistu keskusteluun (7 kommenttia)

ilbe (vierailija) 11.9.2012 18.22

…ja Vinatikselta 15 eurolla! :)

Paljos toi Noble velottaa kuljetuksesta? Talven lähestyessä tarttis varmaan hankkia vähän täyteläisempää tavaraa kaappiin ja tuolla näyttäis tosiaan olevan ihan kiinnostavia juttuja.

RypäleistäViis 1.11.2012 08.59

Sori ilbe, että kesti! Lähetyskustannukset oli tilauksessa noin 90sent/plo, joten ei mistään ryöstähinnoista ole kyse. Tilasin myös Gononin Saint Josephia, mutta joutuivat lähettää Immichit ja Lapierret eri aikaan kuin Gononit logistisista syistä. Gononit saapuivat noin 3 vkoa myöhemmin, koska Saksassa oli niin kuuma, että eivät halunneet viinien kuumentuvan liikaa - aika palvelua!

ilbe (vierailija) 7.11.2012 16.50

Mitä nyt parista kuukaudesta. Onko kuljetuskustannukset miten vahvasti sidoksissa pullojen määrään?

Saksan helteet tuli tosiaan koettua paikan päällä niin hyvässä kuin pahassa. Ois vissiin pitänyt viedä auringonpaiste sinne ja Ranskaan jo aiemmin niin olis tullu parempi viinivuosi. Nyt ei ainakaan 2012 vintage samppanjoita kannata pahemmin odotella, ainakaan niiltä taloilta jotka vaalivat korkeata laatua ja talous antaa myöten jättää väliin.

RypäleistäViis 7.11.2012 17.52

Hyvä, että kärsivällisyyttä löytyy :D Ainahan ne on sidoksissa, mutta mitään listahintaa ei sieltä saa. Sinne kannattaa meilata ja kysellä tarkemmin, kun tietää mitä olisi tilaamassa. Meinaat risukkaa tilata? ;)

Ja mitä tohon 2012 vuosikertaan tulee niin oon ymmärtäny vähän samoin samppiksen osalta et ei mitää herkkua ole luvassa, mut muuten sato pitäis olla muualla ihan ok laatua, määrä vaan laahustaa.

ilbe (vierailija) 8.11.2012 15.31

Ainahan sitä pitää parilla pullolla risukkaa varastoja vahvistaa, mutta kyllähän tuolla Noblessa on vaikka mitä muuta kiinnostavaa tarjolla. Samppanjat kuumottaa toki, joskin niitä on aika hyvin tälläkin hetkellä. Gononia nappais päästä testailemaan, joten sitä pitää ottaa. 2009 Bordeaux muuten kiinnostais sekä laadun takia, että sentimentaalisista syistä kyseistä vuotta kohtaan. Ei sulla olis vinkkejä, mistä noita kannattais haistella?

RypäleistäViis 8.11.2012 19.22

Tilailtiin joskus http://www.aux-fins-gourmets.de/ noita 2005 pulloja.

ilbe (vierailija) 9.11.2012 10.27

Tänks, tosin sorruin kärsimättömänä iskemään tilauksen Vinatikselle kun siellä oli Bdx:n lisäksi pari muuta kiinnostavaa nyt juotavaksi, esim. Chapoutierin perus-Riesling lähti tilaukseen.

Kirjaudu sisään

Tai kommentoi vierailijana

HUOM! Rekisteröitymällä käyttäjäksi varaat itsellesi pysyvän nimimerkin!

 

Rypäleistä viis!

Mikko_ Rypaleistä viis!


Rypäleistä viis pyrkii keskittymään mahtavien fiilisten etsimiseen viinien, ruokien ja niiden yhdistelmien avulla!  Blogia kirjoittaa Viinikerho Fiascon perustaja, matemaatikko ja ehdoton hedonisti. Viinien personalliseen maailmaan hypätään ennakkoluulottomalla asenteella. Tietotaitoa on kartutettu viinikurssien, lukemattomien tastingien ja mikä parasta, viinimatkojen avulla. Rypäleistä viis ei välitä onko viini tehty Pinot Noirista tai Merlosta - hyvästä viinistä tulee vaan yksinkertaisesti hyvä mieli.

 

Palautetta ja yhteydenottoja voi laittaa osoitteeseen rypaleistaviis@gmail.com.

 

Tilaa RSS-syöte!Tilaa RSS-syöte!

Tykkää Facebookissa!Tykkää Facebookissa!